Vårdbolagen immuna mot finanskrisen
Vänsterpartiet gick till val på vår vision om världens bästa välfärd – utan privata vinster. Vård, skola och omsorg ska bedrivas som gemensam verksamhet och de pengar som blir över ska gå till förskolebarn, elever, personer med funktionsnedsättning, sjuka och äldre. Inte till aktieägare. Det är absurt att allt större del av våra skattepengar hamnar i de stora vårdbolagens fickor.
Financial Times konstaterade nyligen att vården är en attraktiv sektor för riskkapital, då den förväntas vara relativt immun mot konjunkturnedgångar. Eller med andra ord: även när det är kris blir folk sjuka och behöver omsorg. Stat, kommuner och landsting kommer att köpa tjänster även i ekonomiska svackor. Därför är välfärden ett bra investeringsobjekt för riskkapitalbolagen. Skattepengarna kommer alltid fortsätta rulla in.
En ny rapport från Statistiska centralbyrån (Finansiärer och utförare inom vård, skola och omsorg 2008) bekräftar denna bild. Under 2008 när finanskrisen slog till sjönk vinsterna i näringslivet med över 13 procent. Denna nedgång drabbade emellertid inte de privata företagen i välfärdssektorn. Där ökade i stället vinsterna med 5 procent. Genom privatiseringen av den gemensamma välfärden har alltså välfärdskapitalisterna skaffat sig en pålitlig kassako. Vinsterna ökar. Trots finanskrisen!
Under 2008 uppgick vinsterna i de privata företagen i välfärdssektorn till 10,4 miljarder kronor. Av dessa vinster kom uppskattningsvis cirka 7 miljarder från skattemedel. Dessa skattemedel hade, i stället för att som nu hamna som vinster i privata fickor, räckt till cirka 18 000 heltidstjänster inom vård, skola och omsorg. Utvecklingen är extra bekymmersam mot bakgrund av sysselsättningsutvecklingen inom kommunsektorn de senaste åren. Mellan 2007 och 2009 minskade den kommunfinansierade sysselsättningen med hela 33 000 personer. Utvecklingen är katastrofal eftersom behoven i skolan, vården och omsorgen är skriande. Välfärden behöver fler händer, inte färre.
Lönsamheten förefaller också vara synnerligen god för de privata företagen inom vård, skola och omsorg. Riksdagens utredningstjänst visar i en promemoria att medianvärdet för avkastningen på eget kapital inom välfärdssektorn uppgick till 25 procent under 2008, medan motsvarande siffra för hela näringslivet var 20 procent. Verksamheterna inom omsorgssektorn verkar vara speciellt lukrativ, med en avkastning på hela 33 procent. Den skattefinansierade privata verksamheten inom vård, skola omsorg har blivit riskkapitalisternas paradis; hög avkastning till låg risk.
Att de skattefinansierade vinsterna dränerar sjukvården, skolan och omsorgen på stora resurser är inte det enda problemet med privatiseringarna. Utförsäljningar till underpris, privata gräddfiler i skattefinansierade sjukhus, betygsinflation i friskolorna, stora vinster till låg risk, företagshemligheter istället för offentlighetsprincip – sammantaget minskar detta allmänhetens tilltro till en solidariskt finansierad välfärd. Samtidigt innebär regeringens omvända klasspolitik där den rikaste tiondelen av landets befolkning fått lika mycket av regeringens reformer som 60 procent av hela befolkningen, att viljan att betala skatt minskar. Det riskerar att leda till mer av privat finansiering av sjukvården, skolan och omsorgen samtidigt som demokratin urholkas. Där ligger den verkliga faran med regeringens politik
Vänsterpartiet vill i stället ha världens bästa välfärd utan privata vinster. Vi vill att de skattepengar vi lägger till välfärden också ska gå dit. Det är inte rimligt att riskkapitalbolagen plockar ut jättelika vinster ur vår gemensamma välfärd. Det behövs mer resurser i äldreomsorgen, sjukvården, skolan och förskolan. Det tror jag de allra flesta anser, inte minst de anställda. Låt pengarna gå till välfärden inte till privata vinster!
Ulla Andersson (V)
Ekonomiskpolitisk talesperson
Ulla Andersson (V)
Ekonomiskpolitisk talesperson