Våga vara vänster!
Vänsterpartiet är ett socialistiskt och feministiskt parti. Det borde vara ett framgångsrecept för att dra till sig stora väljargrupper i de allmänna valen. Men så är inte fallet! Efter framgångsvalet 1998 har Vänsterpartiet på riksplanet gått dåligt tre val i rad. Det blir än mer märkligt mot bakgrund av en global finanskris, där kapitalismen skakats i sina grundvalar och räddats av olika länders skattebetalare.
Att vara socialist innebär att se ett ojämlikt klassamhälle och vilja göra något åt det! Systemkritik är grundläggande för att mobilisera en kraft som syftar till förändring av rådande maktförhållanden. Vänstern kan inte överlåta till kapitalismens påhejare att formulera frågor och svar på dagens och framtidens problem och vägval. Vänsterns visioner och mål måste återkommande definieras och presenteras. Om man vet vad man vill är det mindre riskabelt att ingå allianser och kompromisser med andra. Som helhet måste det i varje läge värderas om kompromisser leder i rätt riktning. Om inte ska kompromisser avvisas!
Det gäller inte bara att veta vad man vill utan också ha en genomtänkt plan för hur det ska gå till i praktiken. Och då bör man givetvis vara medveten om att det finns motståndare som är ute efter samma sak, dvs att få genomslag för sina visioner/mål. Precis som i en fotbollsmatch måste man veta vad man vill med sitt spel och hur laget ska uppträda för att uppnå målet. Alla är viktiga och nödvändiga för att lyckas. Alla måste prestera sitt bästa. Man måste ha ett eget spel, men man måste dessutom vara väl insatt i motståndarlagets styrkor och svagheter liksom det egna lagets förtjänster och brister. Enkel uttryckt handlar det om att förlägga spelet på motståndarens planhalva och utnyttja de brister, som analyserats i motståndarlaget som helhet och hos enskilda aktörer. Det gäller att göra det man är bra på och undvika det man är sämre på. Möjligheten till framgång ökar påtagligt om tror på det man gör. Det gäller att agera utifrån ett välgrundat självförtroende.
Vänsterpartiet Degerfors har sedan valet 1994 haft ett väljarstöd på minst 25 % i kommunvalet. I valet 2010 fick vi nästan egen majoritet med ett utfall på 20 av 41 mandat i kommunfullmäktige. Hur är det möjligt? Det är till att börja med inget som skett över en natt. Det är ett hårt, långt och genomtänkt arbete som ligger bakom. Vi har pålästa och duktiga företrädare, som förmår presentera vad partiet står för och som inger förtroende hos väljarna. Vi lämnar politiska förslag på många olika områden, är flitiga på lokalpressens insändar- och debattsidor, har ett eget hus med möjlighet till sammansvetsande aktiviteter utöver rena partimöten och där även personer utanför partiet kan repa musik, hyra festlokal, se konstutställningar och teater mm. I höstens val hade vi egna valaffischer, ett konkret valprogram, egna korta valfilmer på nätet och en egen nyhetssida www.degerforsaren.se. Vi ratade reklambyråer och framställde egna produkter med en övertygelse om att kultur har ett bättre genomslag än reklam.
Vi bestämde oss tidigt för ett valprogram som tydligt och konkret visar vad Vänsterpartiet vill genomföra om vi får väljarnas förtroende. Programmet inleds med ”Vänsterpartiet i Degerfors är alternativet och möjligheten till förändring.” Sedan redovisas punkt för punkt vad vi vill göra. Inga märkligheter, bara konkreta förslag med tydlig folklig förankring. Populära förslag är inte liktydigt med populism! Och oppositionens uppgift är att opponera och profilera sina förslag.
Det hör till saken att Vänsterpartiet Degerfors av de flesta bedöms ligga klart till vänster i partiet. Det är en riktig slutsats om man analyserar lokalorganisationens politiska förslag de senaste decennierna, både i kommunpolitiken och i motioner till partiets kongresser. Vi tar tydligt strid för att lyfta fram ägandets betydelse för att uppnå ekonomisk demokrati, krav på arbetstidsförkortning, att behålla kravet på EU-utträde, kritik av individuell lönesättning, nej till avreglering och utförsäljning av gemensam egendom osv. Vi har således inte nått eller sökt framgång på en politik, som ligger knappt till vänster om den politiska mittfåra som de flesta partier tycks sträva efter. Vi visar att det är fullt möjligt att få ett stort stöd för vänsterpolitik! Vi visar att det kan löna sig politiskt att vara vänster. Och om du själv inte riktigt tror på det du gör och säger är det svårt att få andra att göra det!
Peter Pedersen,
Vänsterpartiet Degerfors