Bra samarbete ger färre brott på krogen
Vi vill ge en eloge till Sundsvalls krögare för viljan till samverkan i bland annat utvecklingsfrågor och avståndstagande mot droger. De flesta krögarna är mycket väl medvetna om skyddslagsstiftningen och har stor förståelse för lagstiftarens avsikt med alkohollagen. Det skriver Börje Bergström, Annicka Burman och Jan-Erik Lindblom.
Enligt moderaterna är man inom krogbranschen missnöjda med de alkoholpolitiska riktlinjer man följer i Sundsvalls kommun (12/10). Riktlinjer som så sent som i mars 2006 förändrades. Dessutom kräver man avsteg från alkohollagstiftningen eller möjligen en lagändring. Vi i majoritetsgruppen i individ- och familjeutskottet upplever att vi har en bra dialog och ett gott samarbete med krögarna och även med polisen.
Vi är övertygade om att denna goda samverkan har motat och försvårat organiserad kriminalitet i Sundsvall, kopplad till restaurangnäringen, vilket i övriga landet är ett växande problem. Polisens siffror visar också att antalet våldsbrott sjunkit kraftigt de senaste åren, i anslutning till våra krogar.
Tillsammans med Krögarrådet där restaurangnäringen ingår, har vi regelbundna träffar där vi diskuterar aktuella problem och möjligheter. De flesta krögarna är mycket väl medvetna om skyddslagsstiftningen och har stor förståelse för lagstiftarens avsikt med alkohollagen.
Alkohollagen tillåter inte att näringspolitisk hänsyn tas, vilket innebär att vi inte kan eller ska lägga oss i huruvida en etablering verkar hållbar eller inte. Handen på hjärtat kan Sundsvall tyckas vara väl litet för de cirka 100 permanenta tillstånd som vi nu har. Risken finns att man förleds att tro att ett alkoholtillstånd garanterar bra ruljans för rörelsen.
I debattartikeln raljerar man över det faktum att det måste skiljas på alkoholfria bord och bord där det serveras alkohol. Det är inte på något sätt unikt för Sundsvall att vissa verksamheter hanteras på ett sånt sätt. Det handlar då i första hand om där barn och ungdomar vistas. Vi vill att det ska vara möjligt för en barnfamilj att gå ut och äta och ha trevligt utan att behöva konfronteras med alkohol. Vi har stöd av senare tids modern forskning som visar att i familjer med liberala alkoholvanor och där man kontinuerligt exponeras för alkohol, leder till förhöjd konsumtion senare i livet för de unga familjemedlemmarna. Det moderata resonemanget visar var de har sina sympatier.
Om moderaterna skulle ägna några minuter till en omvärldsbevakning i alkoholfrågan och tillståndsgivning, skulle man upptäcka att Sundsvall inte särskiljer sig från till exempel Malmö, Umeå eller Åre. Man skulle då upptäcka att flera större städer har en mer restriktiv politik än vad Sundsvall har. Men om man lyfte blicken några minuter för att bevaka andra städer skulle det bli svårt att upprätthålla skenet av en besvärlig kommun
Vidare föreslår Magnus Sjödin och Per Wahlberg att ansvaret för tillståndsgivning och tillsyn borde delas mellan finansutskottet och socialnämnden. Där visar man sin okunnighet då det i tillståndsgivningen även ska ingå bedömning av möjlighet till tillsyn. Skiljer man på dessa två verktyg får vi en osynlig gräns som blir svår att hantera.
Vi vill ge en eloge till Sundsvalls krögare för viljan till samverkan i bland annat utvecklingsfrågor och avståndstagande mot droger.
Börje Bergström (s)
Annicka Burman (v)
Jan Erik Lindblom (mp)
Ledamöter i socialnämndens individ- och familjeutskottet
Citat
Polisens siffror visar att antalet våldsbrott sjunkit kraftigt de senaste åren, i anslutning till våra krogar.