Alla ska ha samma makt att utforma sitt eget liv – oavsett kön
”Ett jämlikt och jämställt samhälle är en förutsättning för en god livsmiljö för alla”. Så står det i majoritetens gemensamma Mål- och resursplan. Jämställdhetsperspektivet ska genomsyra hela den kommunala verksamheten och på alla nivåer.
Vi i den politiska majoriteten har därför tagit fram en tydlig planering för det arbetet.
I ett första skede ska kunskapen när det gäller jämställdhet öka hos de förtroendevalda. Alla som sitter i Sundsvalls Kommunfullmäktige och i nämnder och även tjänstemän har bjudits in till seminarier och arrangemang med jämställdhet och allas lika värde i centrum. Bland andra har Berit Åås föreläst om härskarteknikerna.
Frågor om jämställdhet tas också upp vid olika nätverksträffar mellan till exempel personalcheferna från kommunerna i länet och i norra Sverige, på informationsbasis och ibland för erfarenhetsutbyte.
Kvinnor och män ska ha lika villkor
Nämnderna får stöd för att kunna ha ett jämställdhetsperspektiv i beslutsprocesserna. Fem arbetsplatser är redan ingång i ett pilotprojekt där man ska utveckla jämställdhetsintegrering i styrdokument, nämndsarbete och framtagandet av metoder för ett medvetet jämställdhetsperspektiv. Arbetet ska inspirera till förtydligade mål, initiera aktiviteter och förslå direkta åtgärder för att kvinnor och män i vår kommun ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.
Viktigt med tidiga insatser
Förutom makt och inflytande behövs ekonomisk jämställdhet, en jämn fördelning av det obetalda arbetet och att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.
För att förändringarna av såväl rutiner som metoder ska vara hållbara och bestående krävs kunskap att kunna analysera och ta fram indikatorer som visar att vi verkligen är på väg mot en mer jämställd kommun med likvärdig service för alla.
Vi tycker det är viktigt att flickor och pojkar tidigt lär sig att alla är lika värda och har rätt att bli behandlade lika utifrån sina egna förutsättningar. Därför sätts insatser in redan i förskolan. Genuspedagoger ger personalen stöd att arbeta ur ett genusperspektiv med de små barnen.
Sverige är bland de bästa länderna i världen på jämställdhet. Men vi nöjer oss inte med det eftersom:
- papporna bara tar ut cirka 20 procent av föräldraledigheten.
- kvinnor tjänar 25 procent mindre än män.
- män äger 99 procent av världens tillgångar.
- kvinnor har 68 procent av vad män har i pension
- kvinnor utför 2 tredjedelar av allt arbete men får bara 10 procent av inkomsterna
Anita Bdioui (S)
Ordförande i Kommunstyrelsen
Kim Ottosson (V)
Gruppledare
Ingrid Möller (MP)
Gruppledare