En långtidsutredning utan jämställdhetsperspektiv
Var på förmiddagens utfrågning kring långtidsutredningen och ställde en fråga om avsaknaden av jämställdhetsperspektiv i utredningen. Frågan löd:
“Män och kvinnor har olika förutsättningar på arbetsmarknaden. Vi ser nu att sysselsättningsgraden inte ökar i samma takt för kvinnor som för män. Andelen kvinnor med deltidsarbete ökar och andelen deltidsarbetande är högre bland yngre kvinnor än bland äldre kvinnor. Det får bl a konsekvenser för möjligheterna till försörjning bland ensamstående kvinnor med barn. Ändå lyser just jämställdhetsaspekterna med sin frånvara i stora delar av utredningen. Bör man inte i framtiden integrera jämställdhetsperspektivet i utredningar om arbetsmarknadens funktionssätt? Detta för att verkligen belysa kvinnors särskilda problem?”
Fick till svar att det visst finns könsuppdelad statistik – och att det i övrigt är svårt att svara på sånt man inte gjort…
Just det som är problemet: könsuppdelad statistik räcker inte för att lösa kvinnors svårigheter på arbetsmarknaden. För det krävs analys och åtgärder! Och det finns inte i utredningen.