Våga vägra nyspråk.

Nya ord med oklar betydelse börjar dyka upp i den offentliga debatten. Egentligen inget nytt, den som läst Orwells “1984” kommer säkert ihåg nyord som; Krig är Fred, Slaveri är Frihet och Okunnighet är styrka.

Och börjar nyspråket ta plats igen. Vårdval har varit på tapeten ett tag. Den som exempelvis behöver hemtjänst ska då kunna välja utförare. Det låter ju fantastiskt och nog tolkar man det som om den som behöver hjälp med städning eller duschning ska kunna välja om Pelle, Lisa eller Torsten ska komma. Men så är det inte, det är inte dom som gör jobbet som är utförare. Nej, det är vårdföretaget X eller Y eller kommunens socialtjänst..

Senaste ordet som dykt upp i diskussionen är “kund”. Vanligtvis uppsöker en kund en butik som saluför något man vill ha, man väljer önskad vara, betalar och båda parter är förhoppningsvis nöjda.

Nu när Magnus Sjödin vill driva kommunen som ett företag är det meningen att vi alla ska bli kunder. Men Magnus måste ha missuppfattat syftet med kommunens uppdrag. Kommunen ska tillhandahålla service för kommunmedborgarna i olika skeden av livet, som motprestation betalar medborgarna skatt, eller har betalat skatt eller kommer att betala skatt. Från var och en efter förmåga, åt var och en efter behov som vi på vänsterkanten brukar säga. Från kommunens sida gör man också en bedömning om en person har rätt till en speciell tjänst, man kan inte begära att man ska ha (köpa) något så som man gör i en butik.

Inom Primärvården Stockholm har kundbegreppet börjat visa sin baksida. I framförallt mer välbeställda områden drivs många vårdcentraler i privat regi och där överförskrivs antibiotika. Det har väl inte undgått någon att förskrivningen av antibiotika behöver begränsas för att minska risken för resistensbildning. Men på dessa vårdinrättningar skrivs alltså ut för mycket. Naturligtvis beror det inte på och okunskap hos de läkare som arbetar där utan på att de som tidigare kallades patienter nu blivit kunder. Dessa (vältaliga) kunder bestämmer själva vad dom vill ha och är dom inte nöjda med att doktorn nekar ett recept på penicillin kan man byta vårdcentral. Och den som tappar kunder tappar inkomster. Och alla vet, kunden har alltid rätt.

Jag vill inte bli kund i Magnus Sjödins firma, jag vill fortsätta att vara medborgare i Sundsvalls kommun med rättigheter och skyldigheter.

Annicka Burman, vänsterpartist

Kopiera länk