• Hem
  • Avregleringens ...
Uncategorized

Avregleringens tid

För inte så länge sedan upphörde Apoteksmonopolet och en hel radda av nya aktörer dök upp på marknaden. Vi fick veta att konkurrensen skulle vara mycket bra för oss konsumenter eftersom det ger bättre kvalitet och lägre priser.
Nu börjar effekterna visa sig. Bland andra har barn­läkare slagit larm. När föräldrar till barn med ovanliga sjukdomar som kräver behandling med ovanliga mediciner kommer till ett apotek med sitt recept händer det titt som tätt att läkemedlet inte finns. Detta hände väl också tidigare men då ringde apotekspersonalen runt till andra apotek för att få tag på det som efterfrågades. Det gör man inte längre, av konkurrensskäl. Läkemedlet kan vara livsviktigt för barnet och konsekvensen har blivit att doktorn får ringa runt till olika apotek för att höra om aktuell medicin finns att tillgå. Dyrbar läkartid går alltså åt till att sitta i telefonköer.
Återigen får jag säga; Vad var det jag sa? Jag är faktiskt ganska trött på det. Jag vet inte någonting som avreglerats som faktiskt har blivit bättre eller billigare för kunden.
Nej, nu ska jag inte överdriva, nu har vi ju faktiskt möjlighet att köpa receptfria läkemedel på macken eller Ica. Så den som händelsevis är lite bakis på nyårsdagen kan lätt komma över ett rör med Treo och det är ju väldigt värdefullt.
Annicka Burman
Vänsterpartiet Sundsvall

Kopiera länk