• Hem
  • 3172 skäl att f...
artikel

3172 skäl att flytta

Det är en skammens tid! Jag kan inte tänka på något annat just nu…
Allt annat om EU-valet kan kvitta, utom detta hemska faktum: I min hemkommun, i Sundvall, finns i dag minst 3172 personer som aktivt valt att rösta fram vårt samhälles allra mörkaste politiska krafter: SD!
Jag undrar vilka dessa människor är? Någons förälder, någons barn, någons vän? Kanske någon jag känner och hälsar på när jag handlar, jobbar eller hämtar mina barn på skolan … Kanske rent av någon jag tycker om?
3172 människor i min närhet tycker inte bara att det är okej med lite rasism, att det är okej att sparka neråt på människor som flytt med sina barn undan krig, skräck och svält.
3172 människor som inte nöjer sig med att fälla nedsättande kommentarer om svartingar, eller skämta förnedrande om flyktingarna.
Nej, det är mycket värre än så!
3172 människor i min hembygd röstade precis in ett av många farliga, oberäkneliga fascistiska partier rakt in i EU (som grundades just för att hindra fascismens återkomst efter andra världskriget).
Det är sådana här dagar jag glömmer att jag älskar min hembygd och tänker att vi måste flytta från den här bruna hålan. Bort från de 3172 människor, vars missnöje och hat är så starkt att man stöder ett parti som hotar samtliga våra grundläggande mänskliga rättigheter och friheter.
Välkommen alla ni 3172 att presentera er och berätta vad dessa rättigheter betyder för er och varför ni nu röstar på krafter som motverkar dem!
Just nu ser jag bara med förtvivlan 3172 personer i kommunen som burit fram det som mycket väl kan vara början på ett nytt, enat, nazistiskt Europa. Jag är livrädd, för min, mina barns och mina medmänniskors framtid.
Jag hoppas att jag snart kan välja att i stället med hopp se alla de 32 357 kloka människor som trots allt röstade på sunda, demokratiska krafter.
Och jag önskar att alla ni återstående 39 756, som av någon outgrundlig anledning inte röstade i söndags, går till valurnorna i höst och motverkar det otäcka som håller på att hända. Låt det andra fåtalet stå där med skammen!
Hans Zetterkvist & Petra Modée

Kopiera länk