• Hem
  • Vår nya partile...
Uncategorized

Vår nya partiledare 120106?


När Jonas Sjöstedt igårkväll besökte Sundsvall för att svara på hur han såg på läget i Sverige, Europa och Världen, fanns fyra punkter på hans agenda; arbetsrätten, vinster på våra skattefinanserade verksamheter som skolan och äldreomsorgen, eurokrisen samt klimatet. På ett övertygande sätt fick han fram hur alla delar hänger ihop och att Vänsterpartiet är en självklar del av lösningen på problemen.

Mötet började med ett passionerat tal om vikten av att värna arbetsrätten. Framförallt lyfte Jonas fram vikten av att arbeta mot de orättvisa löner som betalas till utländska egenföretagare som hyrs in för att köra lastbil för åkerier, och som får månadslöner enligt avtalen i deras hemländer; löner som kan ligga på några enstaka tusenlappar. Detta menade han är fel, inte bara av solidaritets och diskrimineringsskäl, men även för att detta också urholkar konkurrenskraften för de företag som är villiga att betala alla sina anställda avtalsenliga löner, med drastisk lönedumpning som resultat. Fenomenet är dock inte isolerat till åkeriverksamhet; samma företeelse förekommer i allt högre grad i byggnadsbranschen sprider sig till andra verksamheter. Fack som lyfter upp frågan har tilldömts miljonböter, ”Lavaldomen”. Ytterligare en arbetslivsfråga som lyftes fram under kvällen var problemet med ökningen av otrygga anställningar. Detta drabbar framförallt unga som jobbar genom bemanningsföretag eller som timvikarier. Osäkerheten i att inte veta om dom får en lön vid nästa månad gör att fler och fler väljer bort både fackavgift och A-kassa. Vilket i sin tur leder till en svagare arbetarrörelse.

Situationen inom äldreomsorgen, med allt färre anställda som får ansvar för allt fler och allt sjukare äldre diskuterades också. (V) arbetar för rätten till vidareutbildning för vårdpersonal. Detta skulle både öka livskvaliteten för de vårdtagande men också förbättra arbetssituationen för de anställda, samt ge en möjlighet för unga att komma in på arbetsmarknaden medan ordinarie personal genomgår utbildning. Jonas menar att för att öka kvaliteten på äldrevården måste vinstintresset bort; vinstintresset har inget i vården att göra!

Den ekonomiska krisen avhandlades också under kvällen. Här ser Jonas ett systemfel som inte går att skylla på enskilda, överbelånade länder, utan en situation som endast kan rådas bot på genom ökad reglering, till exempel genom den föreslagna bankdelningslagen, som skulle innebära att bankernas affärer med medborgares lån och besparingar skulle skiljas från deras spekulationsaffärer. Detta skulle innebära att staten kunde gå in som garant för att värna medborgarnas besparingar utan att samtidigt tvingas ta smällen för de miljarder som går förlorade vid felaktiga spekulationer. Denna lag skulle innebära att bankerna själva skulle behöva ta ansvar för de förluster som spekulationer resulterar i, istället för att skjuta ansvaret över på skattebetalarna när marknaden går ner, för att sedan ta vinsten när marknaden åter går upp.

Klimatet anser Jonas vara den allra viktigaste frågan idag. Dock menar han att klimatfrågan är tätt sammankopplad både med den ekonomiska situationen och med arbetsrätten. Långsiktig, offentlig investering skulle innebära ett minskat beroende av ökad privat konsumtion av varor som en garant för ekonomisk stabilitet. Jonas underströk också att den politik som för närvarande förs, där tillväxten sammankopplas så starkt med den privata konsumtionen, har lett till, och kommer fortsätta leda till allt värre och tätare förekommande ekonomiska kriser av den typ vi upplever just nu.

Vänsterpartiet står på tre ben, feminism, demokratisk socialism och för ett hållbart resursutnyttjande. Att lösa problemen vi står inför utan att ta alla dessa delar i beaktande kommer att misslyckas! Det är idag bara Vänsterpartiet som gör det…

Kopiera länk