• Hem
  • Replik: SD:s ko...
artikel

Replik: SD:s koppling till nazismen högst reell – vi behöver strida mot orättvisor, inte mot invandrare

Åke Johansson svarar Gunnar Johansson som i en insändare i ST 29/5 tycker, att andra partier ska be Jimmie Åkesson och SD om ursäkt för att de ”mobbat Jimmie Åkesson” och ”kört med insinuationer om deras eventuella tidigare kopplingar till tveksamma rörelser”.

När det gäller SD:s koppling till nazismen, så är den högst reell.

Bland de som grundade SD 1988 fanns till exempel Gustaf Ekström. Han hade under kriget varit aktiv nazist i tyska Waffen SS. Han tog aldrig avstånd från nazismen.

Ulf Ranshede kom från Bevara Sverige Svenskt och var dömd för misshandel av en ung invandrare.

Anders Klarström från nazistiska Nordiska Rikspartiet, som senare blev partiordförande i SD och dömdes till fängelse för att ha mordhotat en känd judisk programledare från tv.

Dessa uppgifter är hämtade från artikeln ”Bakgrund bakom den demokratiska fasaden” på Expos hemsida.

Även flera andra män kom direkt från olika nazistiska och rasistiska organisationer och såg som sin uppgift att ena den yttersta högerns olika organisationer.

Vill du, Gunnar Johansson, kalla detta en ”tveksam rörelse”? Detta är den rörelse som Jimmie Åkesson gick med i. Och som rymmer personer som ännu idag samarbetar med nazister.

 

I praktiken är nu SD ett högerparti som gynnar den svenska storfinansen. När klyftorna i samhället har växt, i Sverige snabbare än i andra länder, när otryggheten ökar och när Sverige deltar i krig utomlands, då skyller SD på invandrare som flyr hit undan krig.

Som om det är Reza från Afghanistan som infört det pensionssystem som gynnar börsbolag men gör alltfler kvinnor till fattigpensionärer. Som om det är Omid från Syrien som sett till att aktiebolag dränerar skolor och sjukvård på resurser. Som om det är Amineh från Irak som beslutat att sänka skatten med mer än 100 miljarder varje år och helt tagit bort arvs- och förmögenhetsskatt. Som om det är Leyla från Somalia som bestämt att Nisse i Stöde betalar lika mycket i fastighetsavgift för sin lilla stuga som en direktör i Lidingö för sin lyxvilla.

På det sättet stödjer SD storfinansen.

Nu behöver vi strida mot ökade klyftor och orättvisor, inte mot invandrare.

Så om du, Gunnar Johansson, vill se ett mer jämlikt och rättvist, och därmed tryggare, Sverige, bör du också ta avstånd från SD och även andra högerpartier.

Åke Johansson, Vänsterpartiet Sundsvall

Kopiera länk