• Hem
  • Alliansen sände...
Uncategorized

Alliansen sänder en våg av otrygghet genom det svenska samhället

Bra försäkringar är en grundpelare i samhället. De fördelar risker mellan individer och över tid. Ingen vet vem som olyckan drabbar härnäst. Alla tjänar därför på försäkringen. Den vars hus brinner skyddas eftersom försäkringen bekostar ett nytt hus. Men försäkringen är värdefull också för alla andra. Genom att risken fördelas på en stor grupp människor blir kostnaden för ett gott skydd liten för var och en. Alla tjänar därför på en försäkring. Starka gemensamma trygghetsförsäkringar är en omistlig del av välfärden men de har nedrustats kraftigt.

Regeringens Cristina Husmark Pehrsson (M) motiverar nedskärningarna: ”De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.”

Sjukförsäkringen tar slut fast sjukdomen inte gör det. Utförsäkringen pressar människor från jobb och arbetsmarknad. Av över 14 000 personer som kastades ur sjukförsäkringen vid årsskiftet har bara 3 procent fått ett osubventionerat jobb efter ett halvår.
Utförsäkringarna av sjuka fortsätter. Många har redan drabbats men ännu fler kommer att utförsäkras. Om inget görs nu kommer över 40 000 personer att kastas ut ur sjukförsäkringen nästa mandatperiod. Det innebär att sammanlagt 75 000 personer att ha utförsäkrats ur sjukförsäkringen om några år. (Försäkringskassan) Det motsvarar Luleås befolkning.
Ett av många exempel gäller Jörg Teichert som drabbades av en stroke för fyra år sedan. Hans högra arm är förlamad men han kan arbeta 75 procent. Hans ansökan om fortsatt sjukersättning har avslagits. I stället för att arbeta kvar som läkare uppmanades Jörg att via Arbetsförmedlingen testa sig mot hela arbetsmarknaden inklusive lönebidrag och arbete vid Samhall.
Försäkringskassan och dess personal ska inte lastas för den ovärdiga behandlingen av sjuka. De följer lagen. Ansvaret vilar därför odelat på regeringen.

Arbetslöshetsförsäkringen har också förstörts. Höjda avgifter har trängt ut närmare en halv miljon människor ur arbetslöshetsförsäkringen. I stället för att solidariskt dela på risken har regeringen höjt avgifterna för dem som har de mest otrygga anställningarna. En hotellstäderska eller byggnadsarbetare betalar fyra till fem gånger så hög avgift som en civilingenjör.
Arbetslöshetsförsäkringen är en viktig del av välfärden. Den ska ge trygghet mot inkomstbortfall vid arbetslöshet. Vi vill skapa en soldariskt finansierad arbetslöshetsförsäkring som ger god inkomsttrygghet till rimlig avgift. Ersättningen från arbetslöshetsförsäkringen lägger ett golv för lönerna. En stark försäkring behövs för att den svenska kollektivavtalsmodellen ska fungera.
Regeringen har försämrat arbetslöshetsförsäkringen kraftigt för breda löntagargrupper. Försämringarna innebär att fler istället tvingas gå på socialbidrag och att arbetslöshetsförsäkringen inte längre finns till för dem som bäst behöver den. Många arbetslösa industriarbetare får bara halva sin tidigare lön. Om denna utveckling fortsätter kommer en medelin­komsttagare bara att få 40 procent i ersättning från arbetslöshetsförsäkringen om fyra år. (TCO)
Genom att arbetslösheten ökat med 100 000 personer, en halv miljon människor trängts ut ur arbetslöshetsförsäkringen och drygt 40 000 personer bara i år utförsäkras ur sjukförsäkringen hänvisas allt fler till socialbidrag för sin försörjning. Men det ger inte inkomsttrygghet utan ställer krav på att man säljer sin bostad och sin bil. Många måste sälja sina tillgångar eller blir beroende av anhöriga för att kunna försörja sig.

Socialbidragen ökade under de första två kvartalen 2010 i åtta av tio av kommuner. Kostnaderna har ökat med över en miljard kronor jämfört med samma period år 2006. Högerpolitiken som ryckt sönder de gemensamma trygghetsförsäkringarna ökar människors beroende av socialbidrag. Samtidigt övervältras kostnader från stat till kommun. Ökade kostnader för socialbidrag innebär minskade resurser till viktig verksamhet som förskola, skola och äldreomsorg.
Men den som är sjuk ska inte behöva bli fattig och den som förlorar sitt arbete ska inte stå utan inkomsttrygghet. I stället krävs en politik för fler jobb, en fungerande arbetslöshetsförsäkring och en mänsklig sjukförsäkring.
Vi vill rusta upp arbetslöshetsförsäkringen så att den ger en rimlig inkomsttrygghet och så att alla har råd att vara med. Under mandatperioden ska vi ta fortsatta steg för att nå målet om att minst 80 procent ska få 80 procent av sin lön i arbetslöshetsersättning.
En väl fungerande sjukförsäkring som omfattar alla människor är för oss rödgröna en grundläggande och omistlig del av välfärden. Alliansen skär ned på sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen samtidigt som de säger sig försvara välfärden. Istället vill de bygga ett samhälle där den som är sjuk eller arbetslös lämnas utanför. Vi menar att detta är oacceptabelt.
Vi rödgröna vill bygga starka försäkringar mot arbetslöshet och sjukdom. Sjuka människor ska inte kastas ut ur sjukförsäkringen. Arbetslösa ska få inkomsttrygghet. Att hålla samman Sverige är det viktigaste uppdraget för en kommande rödgrön regering. Vi vill göra det genom att rusta människor med både frihet och trygghet. Det är dags för en ny färdriktning. Det är dags för en ny regering och en ny politik.

Rehabilitering tillsammans med arbetsmarknadens parter
Alliansens utförsäkringspolitik fungerar inte. Ingen får jobb av att regeringen gör sjuka människor fattiga. Vi vill skapa en mänsklig och trygg sjukförsäkring. Taken höjs för att ge alla verklig inkomsttrygghet. Ingen ska utförsäkras för att en administrativ gräns passeras. Vi vill se över möjligheterna att studera på deltid samtidigt som man är sjukskriven på deltid. Den som har utförsäkrats av regeringens regeländringar och som behöver det ska återförsäkras.
Stelbenta tidsgränser ska ersättas med individuella rehabiliteringsplaner. Vi behöver ge tillgång till aktiv medicinsk och arbetsinriktad rehabilitering. Alla ska ha rätt till vård och rehabilitering i syfte att komma tillbaka i arbete och kunna leva ett bättre liv. Många kan återvända till arbete om de får rätt stöd och om arbetsvillkoren utformas utifrån människors olika förutsättningar. Även de som inte kan återvända till arbetsmarknaden har rätt till trygghet, rehabilitering och ett värdigt liv.
Vi sätter kraft bakom våra ambitioner om förstärkt rehabilitering. Vi avsätter 800 miljoner kronor per år under 2011 och 2012 för rehabilitering och försörjning för de som nu utförsäkras.
Arbetsmarknadens parter ska få en central roll att spela när det gäller rehabilitering tillbaka till arbete. Vi vill aktivt söka en överenskommelse mellan parterna och staten där rehabilitering och aktiva insatser för långtidssjukskrivna som är anställda sker i arbetslivet.

RödGrön kommentar till Alliansens politik!

Andra texter från RödGrön att läsa/ladda hem som pdf-filer. OBS tryck på tillbakapilen i ditt webbläsarfönster för att komma tillbaks hit!
rödgrön innovationspolitik
rödgrön sjukvårdspolitik

Kopiera länk